Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3

Szukaj

Wybierz język

Polish English French German Russian

Gościmy

Odwiedza nas 7 gości oraz 0 użytkowników.

Kiszenie kapusty w grupie Żabki

kapustaW dniu 22 października 2020r. dzieci z grupy Żabki brały udział w realizacji projektu Piękna Nasza Polska Cała „Według przepisu Babci i Dziadka”. Długo zastanawiałyśmy się, jaką potrawę przygotować. Po namyśle stwierdziłyśmy, że trudno jest wyobrazić sobie tradycyjną polską kuchnię bez udziału kiszonek kapusty. Jest ona podstawowym składnikiem wspaniałego bigosu, góralskiej kwaśnicy, klasycznego kapuśniaku, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy kapusty z grochem. Z jej udziałem przyrządza się też rozmaite sałatki i surówki. Dzieci podczas zajęć dowiedziały się, że kiszona kapusta jest niezastąpioną skarbnicą cennych i wartościowych witamin (C i E), a także rozmaitych związków działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dziś zwykle kupujemy kiszoną kapustę w warzywniaku. Dawniej, niemal w każdym domu przyrządzano własną kapustę. Dlatego też postanowiłyśmy przywrócić dobrą tradycję i spróbować ukisić kapustę na własne potrzeby. Zadanie okazało się wcale nie tak trudne. Dzieci poznały składniki potrzebne do wykonania zadania (kapusta, marchew, sól, ziele angielskie, liście laurowe) oraz przybory kuchenne tj. szatkownica, ubijak, garnek gliniany. Następnie zapoznały się z etapami kiszenia kapusty. Poszatkowaną kapustę wymieszaną z marchwią umieściliśmy w garnku, zasypaliśmy niewielką ilością soli i mocno ugniataliśmy (do puszczenia soku). I tak kolejne warstwy. Na wierzch ułożyliśmy czyste zdrowe liście kapusty, a na to duży talerz i całość przycisnęliśmy słoikiem wypełnionym wodą. A teraz kapusta będzie przechodziła kolejne trzy etapy fermentacji: wstępną (rozwój bakterii patogennych), burzliwą (po 2,3 dniach) i cichą (wytworzą się związki zapachowe i smakowe). Dzieci z pełnym zaangażowaniem podjęły się tak fajnego zadania. Były bardzo zaciekawione i aktywnie podejmowały poszczególne czynności. Największym zainteresowaniem cieszyło się ubijanie kapusty. Podczas pracy pamiętaliśmy o zachowaniu zasad bezpieczeństwa i higieny. Teraz czekamy, aż kapusta się ukisi i będziemy ją degustować. Na pewno będzie pyszna.

A. Stelmach


Muchomorki

1

Misie

2

Krasnale

3

Smerfy

4

Motylki

5

Biedronki

6

Pszczółki

7

Żabki

8

Stokrotki

grupa9

Słoneczka

sloneczka-10




Powered by Joomla!®. Designed by: joomla 1.7 templates hosting Valid XHTML and CSS.